ls een ondernemer geïnteresseerd is in vestiging op Baanstee-Noord, komen ze in contact met het zogenaamde Q-team. Dit team helpt ondernemers van begin tot eind. ‘We nemen de ondernemer zorg uit handen en ondersteunen hen bij het realiseren van een kwalitatief hoogwaardig bedrijfspand’, zegt Chris Lunstroo, coördinator van het Q-team.

Afbeelding1_500 (1)

Eerste contact
Het eerste contact tussen gemeente en ondernemers wordt gelegd door de bedrijfshuisvestingsadviseurs. Zij bekijken samen met de ondernemer wat een geschikte locatie voor het bedrijf zou kunnen zijn. Is daar overeenstemming over, dan komt het Q-team in beeld. ‘De reacties van de ondernemers waar we contact mee hebben gehad zijn positief’, zegt Lunstroo. ‘Wat met name wordt gewaardeerd, is het feit dat er meteen één aanspreekpunt is bij de gemeente. Het is prettig dat we mensen op weg helpen. We zien onszelf als facilitair en niet als drempel’.

Samen op weg naar een vergunning
Als je een bedrijfspand wilt bouwen, moet je een omgevingsvergunning hebben en voldoen aan de welstand. Het Q-team speelt hierin een belangrijke, helpende rol. ‘De eisen vanuit het bestemmingsplan zijn best zwaar. Daar kunnen ondernemers wel wat hulp bij gebruiken’. In het Q-team zit een duurzaamheidscoach en een stedenbouwkundige. De duurzaamheidscoach geeft adviezen over klimaatbeheersing, gebruiksvriendelijkheid, materiaalgebruik. Vaak heeft hij ook tips om geld te besparen. Ook heeft hij kennis over subsidie. De stedenbouwkundige bewaakt de beeldkwaliteit. Hij denkt bijvoorbeeld mee over hoe reclame geïntegreerd kan worden. Ook is hij gemachtigd door de welstand.

Hobbels genomen
‘Als het Q-team zijn stempel zet en de omgevingsvergunning wordt aangevraagd, is de kans klein dat je nog tegen problemen aanloopt’, zegt Lunstroo. ‘Dan is de kans klein dat er nog dingen mis zijn’.